jueves, 28 de octubre de 2010

QUÈ FA AQUELL INDIVIDU LLEGINT?

Poema que va fer Martí Rosselló amb motiu de l'apertura de la llibreria Proa Premià. Va publicar-se en format de punt de lectura, obrint la col·lecció Poetes, amb el número 1.


Amic del cor,
obre la porta
al riu etern
de tots els mots.

Amic del no,
dóna per bo,
per benvingut,
l'or del paper,
cau de futur,
clot del després,
au d'aquell vol
que es perd pel mapa
del somni imprès.

Sang dels teus morts,
foc del teu tu,
caspa dels pèls
d'un crani encès
són els papers.
Amic del text
i del pretext,
de tombar pàgines
i obrir secrets,
suc d'allò que
l'home ha pogut
bastir amb els anys
de somnis crus.

Un llibre obert,
amic del sí,
és l'amenaça
que t'exigeix
i, alhora, dóna
grau al teu vi.
Un llibre obert,
ofert al vent
del bon capir,
és per llegir.

"CARTES SENSE SOBRE" 2.0


La revista "Cartes Sense Sobre” (Paper de creació literària) és la darrera gran publicació de literatura creativa del Maresme. Va néixer i desaparèixer just en la cruïlla d'uns moments en els quals la digitalitat ho començava a envair tot.

Nascuda com a projecte cultural liderat per l'escriptor i bibliotecari Martí Rosselló, va comptar amb un equip de redacció integrat per Francesc Niubó, Àngel Pagès,  Manuel Pérez, Toni Guardiola, Carles Chacón i Miquel Sabaté en tres èpoques diferents.

Creada per en Martí i en Francesc en una tarda d’octubre del 1996 a la terrassa del Marina (Plaça de l’Ajuntament, Premià de Mar) amb una cervesa per cap al davant,  és en aquella trobada quan acaben de concretar una idea de revista creativa prèvia. En Martí va arribar amb un DIN A-4 i va fer diversos plecs. Van practicar una mena de papiroflèxia i en Cesc va deixar anar els seus suggeriments, i plegant per aquí i per allà, finalment va quedar el format que va quedar. En Martí havia estat rumiant molt el nom, i finalment va proposar el de “Cartes Sense Sobre”

Aquesta proposta va esdevenir en un principi en un canal de necessitat d'expressió personal que adoptava formes literàries fet extensiu a tothom, i per aquest motiu van editar una selecció de textos que els arribava per correu postal.

En la primera època sempre es quedava per preparar cada número bé a casa d’en Martí o bé al Marina. A en Martí sempre li bullia el cap i no es conformava en mantenir una publicació perquè sí. Per això, quan ja portaven molt temps ell ja deia que calien canvis. Així fou com anaven inaugurant noves "èpoques" de la revista, amb incorporacions noves. Primer en Manuel Pérez i la Toni Guardiola. Després, a la segona època, en Martí, en Francesc, la Toni i l’Àngel Pagès. I ja a la tercera època, i sense el suport econòmic per part de la Regidoria de Cultura, amb la Toni, en Carles i en Miquel al capdavant de la publicació. 


Al voltant de la publicació va projectar-se el Premi Microliteratura, original, inèdit i amb una alta participació d'arreu i fora de Catalunya.


"Cartes sense sobre" va ser una revista lliure, participativa i popular. I amb aquests paràmetres continua ara en l'entorn 2.0 com a espai de difusió de la creació literària. D'altra banda, la majoria de persones que integraven la redacció de la revista en el seu format paper, s'han integrat a aquest nou projecte, amb la convulsió i energia única de l'Albert Calls.

Cartes sense sobre.